baking

Progress Chocolate Cake: Research and Learn.

4:07:00 PM,1 Comments

Hai dan Assalamualaikum 
Sebelum mula apa-apa, Hari ni Nuzul Al-Quran bersamaan 17 ramadhan. Hari dimana, Al-Quran telah diturun kan. Gunakan hari ini sebaik-baik nya. =)

Di bulan-bulan puasa ni. Ramai lah yang ke dapur, mencuba resepi-resepi baru, menonton tv rancangan memasak dan sebagai nya. Berasap lah dapur di bulan-bulan puasa, kaum-kaum hawa sibuk menyediakan juadah berbuka dan juga kuih raya! Tahun ini, Vee tak nak terkecuali, tapi Vee nak belajar buat cake pula. Lain sikit dari orang lain (lain lah sangat!). Actually Vee just nak try something new, Vee memang before ni kalau bab baking memang kurang minat sikit, lebih suka masak, sebab main campak-campak then tahu-tahu je okay dah boleh angkat. Simple! Kalau baking ni, kena buat satu-satu, tunggu, buat lagi, tunggu. Leceh sikit lah. Just want to try something new. Why not kan? 

Okay, untuk menrealisasikan idea ini, I did searched some videos to learn how to bake the cake. I haven't seen anyone making any live demonstration. All i get only the instructions how to do it. -kena belajar depan-depan baru faham, but no fret, I will learn slowly. Lagi-lagi sekarang kan bulan puasa, memang kena lah pada masa nya. Mungkin boleh jadi salah satu hidangan semasa hari raya tahun ini? Insyaallah. And also cooking books! That's is a must. 

First of all, mestilah cari recipe dulu! Dah selongkar habis my mum (guru besar-hehehe) nye buku recepi, jumpalah recipe Chocolate Cake under book titled Juadah Manisan Istimewa Chef Wan, My mum suka beli buku recipe tapi unfortunately she does not have time to learn those recipe. =) And I will on your behalf mama.

So here is the recipe: Kek Coklat Amerika

Bahan-Bahan:
  • 230 gram mentega tanpa garam
  • 300 gram gula halus
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 3 biji telur
  • 1/2 cawan koko tawar serbuk, diayak
  • 1 cawan air panas
  • 235 gram tepung kek atau tepung gandum serba guna
  • 1 sudu besar serbuk penaik
  • 3/4 sudu teh garam
  • 1/2  cawan walnut, dicincang
Cara-Cara nya
  1. Putar mentega dan gula sehingga ringan dan gebu. Tambah esen vanila dan telur sebiji demi sebiji sambil memutar.
  2. Bancuh kokok dengan air panas. Di dalam mangkuk lain ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Masukkan bancuhan koko berselang-seli dengangan bahan-bahan yang diayak ke dalam adunan mentega. Campur walnut, kaup dan balikkan rata-rata.
  3. Bakar dalam acuan kek 20 cm yang digris dan di alas kertas minyak selama 35 minit pada suhu 170 darhah celcius sehingga masak. Sejukkan semalaman. 
Ganache Coklat
  •  150 gram coklat pahit atau separuh manis, dicincang
  • 3 sudu besar krim pekat
  • 3sudu besar mentega tanpa garam
Cara buat Ganache Coklat

Campur semua bahan didalam periuk dan cairkan diatas api sederhana. Sejukkan sedikit sebelum tuangkan ke atas kek!


Ini rupa kek tu bila dah siap nanti! Yummy kan? Okay itu lah resepi nya! Jom buat? Recepi dah ada. What is next? Okay, Vee nak tunjukkn video yang Vee found in the youtube!

Video yang nie, this person buat dark chocolate cake, sooo yummy looking at the end and it gives me some idea when I'm going to bake my cake!


The next video nie, tak ada orang nak bebel-bebel lagi, ha pandai-panai tengok and pause mana-mana part yang tak dapat. Tapi Chocolate Cake nie ada campur orange, so akan ada rasa orange sikit. Macam menarik!!


and this video is super cool dear! You see she bake a cake without flour, chocolate cake with only chocolate! Yummy!! *interesting!!!


Next video is the last video, it is really be helpful for the new learner like me to watch



Jom buat kek jom!

p/s : Maybe ada yang akan gelak, "gila ape budak nie nak buat cake pun sampai buat research" and I will answer, "jangan banyak bunyi nak baca, baca, kalau teror apa salah nye tolong ajar saya yang xreti nie.

You Might Also Like

1 comment:

All feedback, comment, suggestions and ideas are most welcome. Thank You for your support. I hope my writing somehow has helped you.

Thank you!